Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ


Στις 13 Φεβρουαρίου του 2013 είχαμε την τιμή να επισκεφθεί το σχολείο μας ο γνωστός συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης. Έτσι, μετά τη συζήτηση που είχε με τις μαθήτριες μας παραχώρησε τη συνέντευξη που ακολουθεί για το blog μας :
 
1.    Ποια ερώτηση δεν θα θέλατε να σας κάνουμε; 

Περί ευτυχίας. Προσπάθησα πολλές φορές να την εντοπίσω σε λάθος καταστάσεις. Φυσικά το λάθος το καταλάβαινα κατόπιν εορτής . Η ευτυχία τελικά κρύβεται σε μικρά κομμάτια καθημερινότητας ανεπανάληπτα δυστυχώς. Τέλος πάντων είναι θέμα ζόρικο για την αντίληψή μου. Ακόμη ψάχνομαι.

 2.    Γιατί να διαβάσει κάποιος το καινούργιο σας βιβλίο;

Πρώτα γιατί του αρέσει όπως γράφω και μετά γιατί είναι μια ιστορία με αστυνομική πλοκή, που ξεκλειδώνει όμως συναισθήματα που αφορούν όλους. 

 3.    Παρατηρώ μια σιωπή από τον πνευματικό χώρο μπροστά στην κρίση που μας κατατρέχει, το παρατηρήτε κι εσείς;

Ο πνευματικός κόσμος, που λέτε, υπερασπίζεται την ηθική του αισθητικά καλού και ελπίζει, συχνά αφελώς, στον θρίαμβο των θετικών πραγμάτων. Στο υπάρχον χάλι όμως οι άνθρωποι του πνεύματος συχνά αισθάνονται άνεργοι και περιττοί. Σε κάποια κρίση αγανάκτησης όμως μέσα από την απελπισία τους θα δώσουν ελπίδα, όπως πάντα. Το πιστεύω.

4.    Τι είναι το χειρότερο που συμβαίνει στην Ελλάδα του 2013;

Η απουσία ονείρων στους νέους για κάτι καλύτερο από τον μηδενισμό, τα ανόητα γκράφιτις και τα δεκανίκια της παραίσθησης. Χρειάζονται κατεπειγόντως κίνητρα ανάτασης.


5.    Τι είναι πιο δύσκολο το να γράφετε για μικρούς ή για μεγάλους;

Γενικά το γράψιμο είναι δύσκολη δουλειά για μένα. Άθελά μου δαγκώνω τις σάρκες μου. Έτσι έμαθα, έτσι ξέρω...

6.    Η επόμενη συγγραφική σας δουλειά μετά το Γιο του Δασκάλου;

Συνήθως, όσοι γράφουμε κάτι πάντα ετοιμάζουμε για το... μετά. Στη δική μου περίπτωση εντελώς ξαφνικά και απρόσμενα ένα πρόσωπο, ένα γεγονός, μια λέξη μου δίνουν το έναυσμα. Για την ώρα είμαι απρογραμμάτιστος.

Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Ξανθούλη!

Επιμέλεια συνέντευξης: Νατάσα Βέλλιου

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθήτε το site του σχολείου μας: http://lyk-ralleion.att.sch.gr/Drastiriotites/drastiriotites2012_2013/XANTHOULIS_2013.htm





1 σχόλιο:

katerina arathymou είπε...

Ευχαριστούμε για την συνέντευξη. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα!