Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ζ...Ένα επίκαιρο μυθιστόρημα.

Μάης 1963... Η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Ζ έρχεται να ταράξει τα μέχρι τότε  ήρεμα νερά της Ουδετερούπολης. Ποιος κρύβεται πραγματικά πίσω από αυτήν; Ποια η σχέση της αστυνομίας; Ένα μυθιστόρημα ντοκουμέντο για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Βασίλης Βασιλικός παραθέτει τα γεγονότα με ζωντάνια και αμμεσότητα  καθώς είναι γραμμένο σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων.








Κι επειδή η λογοτεχνία  είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας...

Το Ζ επίκαιρο πλέον όσο ποτέ. Ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας του 1960 είναι παρόμοιος με αυτόν του 2013, έχουν τις ίδιες ραγισματιές. Κοινός τόπος: το στενά συνεργαζόμενο παρακράτος με την αστυνομία που συχνά γίνονται ένα. Η αδιαφορία και η ανοχή της αστυνομίας μπροστά στις βίαιες επιθέσεις, οι φοβισμένοι πολίτες που αρνούνται κατηγορηματικά να δουν την αλήθεια κατάματα και να αντιδράσουν, η προπαγάνδα του Τύπου και σήμερα και της τηλεόρασης και οι εθνικιστικές-ναζιστικές παρακρατικές οργανώσεις είναι μερικά από τα κοινά σημεία των δύο εποχών. Αλήθεια πόσο απέχουν οι τακτικές της κυβέρνησης της ΕΡΕ από την δική μας δικομματική κυβέρνηση;

2 σχόλια:

Natasha είπε...

Όποιοι έχουν διαβάσει το Ζ θα καταλάβουν τους προβληματισμούς μου...Κι όσοι δεν το έχουν διαβάσει καλό θα ήταν να το διαβάσουν για να γεννηθούν και σε αυτούς οι ίδιοι προβληματισμοί. Γι'αυτό το προτείνω.

katerina arathymou είπε...

Συμφωνώ και με την πρόταση και με το σκεπτικό...