Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων

Η 23 Απριλίου είναι μια συμβολική ημέρα για τον κόσμο της λογοτεχνίας καθώς αυτή την ημερομηνία το ίδιο έτος 1616, πέθαναν ο Shakespeare, ο Cervantes και ο Inca Garcilaso de la Vega. Επίσης σ’ αυτή την ημερομηνία γεννήθηκαν ή πέθαναν πολλοί άλλοι αξιόλογοι συγγραφείς όπως Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla και Manuel Mejía Vallejo.
[image[8].png]
Έτσι η Unesco επέλεξε αυτή την ημέρα σαν ημέρα τιμής στα βιβλία, στους συγγραφείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αυτό θέλει να παροτρύνει όλους και ιδιαίτερα τους νέους να ανακαλύψουν τη χαρά του διαβάσματος. Επίσης θέλει να υπενθυμήσει το σεβασμό που οφείλουμε στην αναντικατάστατη συνεισφορά αυτών που προήγαγαν την κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της ανθρωπότητας.
Η "Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων" στοχεύει, επίσης, στην πρόκληση της προσοχής των κυβερνητικών κλιμακίων και του κοινού με όχημα τη γνώση, την έκφραση και την επικοινωνία, που, παρά την έκρηξη των νέων μέσων, εξακολουθεί να παραμένει η βάση της ενεργητικής εκπαίδευσης και της κριτικής σκέψης. Επίσης, έμφαση δίνεται στον ρόλο των βιβλίων και των πνευματικών δικαιωμάτων στη δημιουργία ενός πολιτισμού της ειρήνης, της ανοχής και του παγκόσμιου διαλόγου.
Η ιδέα του εορτασμού προέρχεται από την Καταλονία όπου στις 23 Απριλίου για κάθε βιβλίο που πωλείται, χαρίζεται και ένα τριαντάφυλλο.
Η επιτυχία της ημέρας αυτής στηρίζεται σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται, συγγραφείς, εκδότες, δασκάλους, κοινό, καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα ακόμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: