Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Μ. ΚΛΙΑΦΑ, "Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς"


(από τις μαθήτριες της Α4΄τάξης : Βαρλά Βιβή και Μάντζαρη Άννα)

Εφηβικό μυθιστόρημα
Εκδόσεις : Κέδρος, 2004

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Μια αγγελία για αλληλογραφία σε ένα περιοδικό γίνεται η αφορμή για τη δημιουργία μιας ζεστής φιλίας ανάμεσα σε δύο δεκαπεντάχρονα κορίτσια που ανήκουν σε δυο διαφορετικούς κόσμους: τη Βερόνικα, που έρχεται από την Αλβανία κουβαλώντας τις τραυματικές εμπειρίες του ξεριζωμού, και την Ελένη, κόρη αστικής αθηναϊκής οικογένειας, που κανένα πρόβλημα δε φαίνεται να σκιάζει τη ζωή της. Επί οχτώ ολόκληρους μήνες οι δύο φίλες αλληλογραφούν και εκμυστηρεύονται η μία στην άλλη τις ενδόμυχες σκέψεις και τα όνειρά τους. Περιγράφουν με χιούμορ τη ζωή τους στο σχολείο, σχολιάζουν τα όσα παράλογα συμβαίνουν γύρω τους, ερωτεύονται, απογοητεύονται, αλλά και ελπίζουν. Και ξαφνικά... Ξαφνικά όλα ανατρέπονται. Η γέφυρα επικοινωνίας που έχουν στήσει ανάμεσά τους κλονίζεται. Ένα μυστικό σκιάζει τη σχέση τους. 
Θα σταθεί άραγε αυτό αφορμή για να χαλάσει η φιλία τους;

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ήταν ένα νεανικό μυθιστόρημα που μου άρεσε πολύ, ιδιαίτερα ο "ψεύτικος" χαρακτήρας της Ελένης που ζούσε μέσα από τα γράμματα όπως θα ήθελε να ήταν... Επιπλέον ήταν πολύ καλή η ανατροπή που δημιουργήθηκε όταν η Βερόνικα πήγε στο Βόλο να συναντήσει την άγνωστη φίλη της. 
Γενικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που δίνει μαθήματα ζωής και φιλίας!
                                                                                                                                 (Βαρλά Βιβή)

Το βιβλίο μού άρεσε, γιατί μέσα από αυτό περνούν σημαντικά μηνύματα, όπως η ανάγκη να είμαστε ειλικρινείς με ό,τι μας συμβαίνει. Επίσης,  ότι έχουμε υποχρέωση να συμπαραστεκόμαστε και να αποδεχόμαστε τον άλλο όσο διαφορετικός κι αν είναι.  
Το προτείνω σε όλους!
                                                                                                                            (Μάντζαρη Άννα)





  

Δεν υπάρχουν σχόλια: