Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ - Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου




(από τις μαθήτριες της Α4΄ τάξης Βαρλά Βιβή, Γαβαλά Ευγενία, Κατσάφαρου Αλεξάνδρα, Μάντζαρη Άννα, Μουστάκα Ελευθερία, Μπάρλα Αφροδίτη, Μπουργάνη Αντιγόνη)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Πέτρος, ένα αγόρι εννιά χρονών, είναι πολύ λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του.  Η μεγάλη αδελφή του, η Αντιγόνη, θέλει να του δώσει το κουτί από το βραχιόλι της για να το θάψει.  Ο Πέτρος συλλογιέται να το χώσει στη χαραμάδα ενός δοκαριού.  Δεν πρόλαβε όμως.  Το άλλο πρωί τον ξύπνησε απότομα η μαμά του.  «Σήκω, να ‘σαι ντυμένος.  Έγινε πόλεμος!  Δεν ακούς τις σειρήνες;»  Ήταν 28 του Οκτώβρη του 1940.  Ο Πέτρος ξέρει τον πόλεμο μέσα από τα βιβλία του.  Τον μαγεύουν οι ήρωες, οι ασπίδες, τα ξίφη, οι νίκες.  Άραγε, έτσι να ‘ναι και στ’ αλήθεια;  Ο Πέτρος ζει τον πόλεμο, την κατοχή, την αντίσταση μαζί με τους γονείς του, την αδελφή του, τον παππού του και τη χελώνα του, το Θόδωρο. Κι εμείς τον παρακολουθούμε στο μεγάλο του περίπατο μ’ όλες τις αληθινές του πια περιπέτειες, από τον Οκτώβρη του 1940 ως τον Οκτώβρη του 1944 που η Ελλάδα ελευθερώθηκε. 

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 

Το βιβλίο μού άρεσε και με εντυπωσίασε η ζωή του μικρού Πέτρου με τις κακουχίες του πολέμου και τον τρόπο που μπόρεσε να επιβιώσει....  
(Αντιγόνη Μπουργάνη)

Το συγκεκριμένο έργο μου άρεσε, γιατί περιγράφει τη ζωή και τη συμπεριφορά κατακτητών και κατακτημένων στην Κατοχή. Για εμένα το τέλος είχε ανατροπές...
(Ευγενία Γαβαλά)

Μέσα από αυτό το βιβλίο αυτό έμαθα περισσότερα για τη ζωή των ανθρώπων της Κατοχής. Η υπόθεση ήταν αρκετά στενάχωρη, αλλά συναρπαστική.
(Αλεξάνδρα Κατσάφαρου)

Μου άρεσε πάρα πολύ, γιατί μέσα από τη δύσκολη ζωή των ανθρώπων του πολέμου έβγαιναν στιγμές με χιούμορ και συγκίνηση. Οι τόσο ζωντανές εικόνες με έκαναν να νομίζω ότι ήμουν κι εγώεκεί και αγωνιζόμουν μαζί τους. 
(Βιβή Βαρλά)  

Το μυθιστόρημα αυτό μου άρεσε πολύ, αλλά με στεναχώρησε στο σημείο που σκοτώθηκαν τα δύο παιδιά της παρέας του ήρωα, ο Σωτήρης και η Δροσούλα. 
(Άννα Μάντζαρη)

Το βιβλίο μού άρεσε γιατί είχε ένταση και περιπέτεια, αλλά ο πόλεμος με στεναχώρησε, γιατί κάποια παιδιά έζησαν το θάνατο και τη βία.
(Αφροδίτη Μπάρλα)

Το βιβλίο αυτό μου άρεσε  γιατί προβάλλει το θάρρος και την επινοητικότητα του Πέτρου, τονίζει την αξία της φιλίας, παρουσιάζει τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου & συγκινεί με τα προβλήματα των ανθρώπων στην περίοδο της Κατοχής - κυρίως με το θάνατο της Δροσούλας και του Σωτήρη.  
(Ελευθερία Μουστάκα)


1 σχόλιο:

katerina arathymou είπε...

Καταπληκτική η ομώνυμη θεατρική παράσταση από το "Παιδικό Στέκι" του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, δικαιώνει τις προσδοκίες των νεαρών θεατών (και όχι μόνο...).