Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012


ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ - ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ,  Σπίτι για πέντε

κάντε κλικ

Πατάκης, 1987, 36η έκδοση 2010
Βράβευση:
Τιμητικό Δίπλωμα από τo Παvεπιστήμιo της Πάvτoβα για την αvαγραφή του στov Τιμητικό Πίvακα 1989 τoυ Παvευρωπαϊκoύ Βραβείoυ Pier Paolo Vergerio. Με τέσσερις διαφορετικούς μονολόγους, όπου εναλλάσσονται το χιούμορ και η συγκίνηση, ξετυλίγονται τα προβλήματα αλλά και τα ευτράπελα που δημιουργούνται, όταν ο Φίλιππος και ο Άρης, δυο παιδιά που δεν είναι αδέρφια, αναγκάζονται να συμβιώσουν, επειδή η χωρισμένη μητέρα του πρώτου και ο χήρος πατέρας του δεύτερου αποφασίζουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και παντρεύονται. Πολλά κωμικά αλλά και πολλά σοβαρά θα συμβούν, ώσπου η οικογένεια να "δέσει" και το καινούριο σπίτι τους να γίνει "σπίτι για πέντε".



Κριτική :
  "... Μου άρεσε πολύ η γλώσσα του. Είναι ανάλαφρη και ευχάριστη. Είναι η γλώσσα που μιλάμε χωρίς υπερβολές και εξεζητημένες εκφράσεις. Σου κάνει το διάβασμα εύκολο. Μου αρέσει η δομή του βιβλίου".
Κίρα Σίνου, Περιοδικό ΚΗΦΙΣΟΣ, Μάιος 1987


"... Το Σπίτι για πέντε το χάρηκα με την ψυχή μου... Είναι τρυφερό, ανθρώπινο, αληθινό, καθημερινό και συνάμα πρωτότυπο".
Νίτσα Τζώρτζογλου, Νέα Σμύρνη, 10.7.1987

"... ΄Ενα σπίτι για πέντε, με χωρισμένους γονείς και ετεροθαλή αδέλφια. Μια κατάσταση που μοιάζει με μπελά, όσο τη βλέπεις με προκατάληψη και με φόβο. Δεν είναι όμως παρά η μόνιμη ιστορία της συμβίωσης, με πέντε άτομα που μοιράζονται τις ώρες, τις έγνοιες και ένα σπίτι. Μοιράζονται ακόμα και τις χαρές, τα όνειρα και την αγάπη. Γιατί να είναι αλλιώτικα; Είναι όλοι τους μια οικογένεια".
Περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ - 16.7.1987

" ... Στο Σπίτι για πέντε υπάρχει η τρυφερότητα και ο προβληματισμός και η αισιοδοξία και η ψυχολογική κάλυψη και το χιούμορ και η συναισθηματική φόρτιση, όπως και η σχετική πλοκή και η σχετική αγωνία. Υπάρχουν όλα, σε δόσεις σοφά μελετημένες από τη συγγραφέα... Το βιβλίο μπορεί και κερδίζει τον αναγνώστη του, γιατί είναι ένα μυθιστόρημα που γνωρίζει τα μέσα που επέλεξε, για να επιτύχει αυτούς τους στόχους".
Μάνος Κοντολέων, Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, αριθ.177, 28.10.1987 


Συνδετικός κρίκος:
Ο Φίλιππος έχει κλείσει τα 14 όταν τον ξαναβρίσκουμε στο Λάθος, κύριε Νόιγκερ! και το Τραγούδι για τρεις. Στα 17 του θα εμφανιστεί για λίγο στο Γιούσουρι στην τσέπη, όπου πρωταγωνιστεί ο ΄Αρης. Δέκα χρόνια μετά, ο γάμος του με τη Χριστίνα, την παιδική του φίλη, θα είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα στο βιβλίο Τα τέρατα του λόφου.

1 σχόλιο:

voskaki katerina είπε...

Το "Σπίτι για πέντε" είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία της Λότη Πέτροβιτσ. Συνδυάζει χιούμορ και δράμα ενώ ταυτόχρονα περνά πολλά μηνύματα στους αναγνώστες και παραμένει ρεαλιστικό...ρωτήστε τα παιδιά που έχουν αδέλφια!