Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΛΟΥΙΣ ΣΕΠΟΥΛΒΕΔΑ : Ο χιλιανός....ευρωπαίος!





«Σήμερα χρειάζεται προσοχή, ώστε το τίμημα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, να μην είναι η παραίτησή μας από ό,τι έχει μείνει στον πλανήτη για τις επόμενες γενιές». Είναι τα λόγια του χιλιανού Λουίς Σεπούλβεδα, που κατοικεί πλέον στην ιστορική Χιχόν της ΒΔ Ισπανίας, και παρότι έχει απομακρυνθεί από την ενεργή πολιτική δράση, παραμένει ένας από τους πλέον παρεμβατικούς λατινοαμερικανούς συγγραφείς.
Αγωνιστής αριστερός, συμμετείχε σε φοιτητικές και συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο στρατοκρατικό καθεστώς της χώρας του, κατηγορήθηκε για προδοσία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση είκοσι οκτώ ετών. Μετά από δυόμισι χρόνια εγκλεισμού του στη φυλακή, και με παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας, αποφυλακίστηκε, αλλά υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον τόπο του. Έγραψε ποιήματα, θεατρικά έργα, διηγήματα, δημιούργησε θεατρικές ομάδες στο Περού, το Εκουαδόρ και την Κολομβία και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Έζησε έξι μήνες στον Αμαζόνιο με τους ινδιάνους Σουάρ και αποκόμισε εμπειρίες που άλλαξαν την αντίληψή του για τον κόσμο. Είχε ενεργή δράση στην οικολογική σκηνή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις της Greenpeace «όχι για να σώσω τα μαρούλια αλλά για να προστατέψω τους ανθρώπους», και εξακολουθεί σήμερα στα 62 του, να αντιμάχεται την κυρίαρχη αντίληψη για την πρόοδο, που υποκλίνεται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και στην νεοφιλελεύθερη λογική. Έτσι, στη συνέντευξη που δίνει στον Ανταίο Χρυσοστομίδη και στην Μικέλα Χαρτουλάρη, http://www.ert.gr/webtv/index.php/component/k2/item/979-λουισ-σεπουλβεδα-χιχον-ισπανια.html μιλά για πολιτικά εγκλήματα όσο και για οικολογικά εγκλήματα που είναι κι αυτά, λέει, προϊόντα πολιτικών συναλλαγών. 
 Όπως λέει on camera, νοιάζεται για τη Χιλή, αλλά δεν πρόκειται να εγκατασταθεί εκεί διότι το συναισθηματικό του σύμπαν είναι πια στην Ευρώπη. Ζει ξανά σήμερα, στην μονοκατοικία της Χιχόν όπου έγιναν τα γυρίσματα των «Κεραιών...» μαζί με την πρώτη του αγάπη Κάρμεν Γιάνιες , και τα έξι παιδιά τους, ένα κοινό, τρία δικά του και δυο δικά της! Στα ελληνικά κυκλοφορούν 14 βιβλία του, μεταξύ τους το αυτοβιογραφικό «Patagonia Express» και το οικολογικό «Ένας στα γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης»

1 σχόλιο:

Natasha είπε...

Λουί Σέπούλβεδα ένας ταλαντούχος,συνειδητοποιημένος καιενημερωμένος συγγραφέας.